Capătul de freză este partea de instrument care se folosește împreună cu pila electrică, pentru a realiza un serviciu de manichiură sau pedichiură, în timp eficient, cu un risc minim de accidentare și având ca rezultat un finisaj optim.
Capetele de freză( bituri) se împart în patru categorii:
- Capete pentru îndepărtarea produsului vechi
- Capete pentru pregătirea unghiei naturale
- Capete de finisaj
- Capete de șlefuire.
Fiecare capăt de freză este utilizat în funcție de duritatea sa și sunt clasificate pe o linie de culori de la alb la negru, în care alb este duritatea cea mai fină, roșu sau verde este duritate medie, iar negru ( sub două) dungi, este duritatea de extremă maximă. De asemenea, ele sunt confecționate din diverse materiale și sunt prezente sub mai multe forme, fiecare corespunde astfel, unei anumite operațiuni.
Capetele de freza, sunt confecționate din carbit, ceramica, diamantate, din titan( se folosesc în general la acryl) și silicon carbit.
- În această categorie se include și pregătirea unghiei naturale astfel că recomandările noastre sunt utilizarea biturilor diamantate sau ceramice, a căror paletă de culori este cuprinsă între alb( ca fiind mai fină) și roșu( maxim admis de duritate în această operațiune). Deși pe piață sunt nenumărate forme, recomandăm următoarele tipuri de capete:
- Capătul în formă de lacrimă la cea mai mică dimensiune, este folosit pentru stilizarea cuticulei, după ce aceasta a fost ridicată în prealabil folosind un pusher. Acesta, poate fi de culoare albastră sau roșie, având duritate medie și este confecționat de obicei din carbit, poate fi și diamantat.
Atenție: în acest procedeu, toate capetele de freză, vor avea vârful rotunjit, pentru a reduce la minim riscul de accidentare!
- Pentru faldurile laterale, se poate folosi un bit in forma de lacrimă, de mărime medie, ușor ascuțit în vârf, având partea din mijloc mai bombată, pentru a facilita o curățare fermă atât a lateralelor unghiei, dar și îndepărtarea de piele moartă de pe falduri. Acest bit poate fi cuprins ca duritate între culorile galben și roșu, deoarece le folosim direct pe piele. Pot fi confecționate din diamant,nu se recomandă cele din carbit, datorită durității ridicate care poate lăsa senzația de arsură chiar și la un nivel scăzut de rotații.
- La îndepărtarea cuticulei ridicate( dry manicure), se utilizează un capăt de freză diamantat, sub formă rotundă sau cilindrica, duritate maximă admisă este culoarea roșie, acesta poate fi de mărime mică, medie sau mare, în funcție de necesitățile și abilitățile tale.
Atenție: la această nu se recomandă decât cele diamantate datorită riscului crescut de a provoca sângerări!
- Ca să avem un finisaj de calitate superioară, este recomandat ca după îndepărtarea cuticulei să folosim un bit de șlefuire realizat din silicon carbit( procedeul este opțional și este necesar mai ales dacă folosim forfecuța pentru îndepărtarea cuticulelor, efectul va fi vizibil uimitor!
- Pentru aderareaoricărui tip de produs la unghia naturală, este imperativă mătuirea unghiei naturale. În această etapă se pot folosi doar două tipuri de bit. Primul are o formă cilindrică și este diamantat ( culoare alb sau galben). Tot acum, putem folosi capătul cilindric peste care se introduce un șmirghel a cărui duritate se poate situa între 180-250, folosit la turația minimă a frezei.
- Există de asemenea, un tip de bit sub formă de perie rotundă care ajută la îndepărtarea eficientă a prafului depus pe unghia naturală în timpul mătuirii acesteia și nu numai.
Acestea sunt recomandările pentru unghia naturală și cuticulă.
- Îndepărtarea produsului vechi, nu se va face niciodată în totalitate. Etapa aceasta cuprinde cea mai variată gamă de bituri, atât ca formă, duritate dar și ca material. Totuși, deoarece teoria acestui procedeu poate fi destul de vastă, vom enumera și vom expune doar câteva recomandări, rămânând la atitudinea voastră pe care le veți folosi.
-pentru a îndepărtarea parțială a gelului vechi dar și pentru scurtarea unghiilor, se poate folosi un capăt de freză a cărui duritate poate fi încadrată în gamele care pornesc de la albastru către verde și cea mai dură este cea cu două linii negre care se folosește în produsele deosebit de dure( acryl). Forma poate varia de la cilindru scurt până la con cu vârful rotunjit. Bitul în formă de con cu vârful ascuțit se poate folosi la curățarea sau îndepărtarea vârfului liber al unghiei de sub produsul aplicat (underrefil), ( Se mai pot folosi și cele mici cilindrice). Materialul de realizare poate cuprinde carbit, ceramică și titan, în funcție de produsul utilizat în realizarea manichiurii anterioare. La această etapă alegerea potrivită a capătului de freză folosit, poate facilita semnificativ scurtarea timpului de lucru.
Este necesar ca pentru toate etapele să folosiți materiale de calitate superioară, rezistente la dezinfectări și sterilizări repetate. De asemenea se recomandă folosirea unui set complet de capete de freză, egal cu numărul de cliente a unei zile de lucru( ex: 3-4 capete de lucru, utilizate doar pentru o clientă). În acest mod, prelungiți perioada de utilizare a acestora, asigurați o sterilizare corectă și preveniți riscul de îmbolnăviri.
REȚINEȚI:
- pe unghia naturală si cuticulă:diamantat, de la alb la maxim roșu duritate
- în îndepărtare, finisaj și scurtarea unghiilor: ceramică, carbit sau titan, duritate de la roșu până la negru
- în șlefuire: ceramică, șmirghel, carbit, ceramică, diamantat, silicon carbit, duritate fină.
Aceste părți instrumentare se păstrează în punga de sterilizare alături de celelalte componente destinate serviciului sau se pot steriliza într-o cutie special destinată sterilizării acestora. Toate instrumentele se vor păstra sterile sub acțiunea unui sterilizator UV.
Acestea reprezintă valori orientative, fiind recomandări de care se va ține cont în funcție de metoda de lucru.